2013. február 27., szerda

A pártok évértékelésének apropóján


Ha közelít az év vége, minden ember szokott valamiféle számvetést készíteni. Mit tett jól, minek volt eredménye, mit hibázott el, min kell tehát javítani az újévben. A magánember (még ha esetleg politikus is) tehát tudja, hogy őszintén kell értékelni tetteit, mert csak abból lehet tanulni a jövőre nézve.

Teljesen más a helyzet, ha az illető személy hazánk valamelyik parlamenti pártjának szószólója. A kormánypártok dicsérik tetteiket, hozzátéve legfeljebb azt, hogy: „Nem lehetünk még teljesen elégedettek”. Az ellenzékiek pedig csak azokat szajkózzák, ami szerintük nem sikerült a kormánynak. A pártok tehát évértékelés címén mindössze kampánybeszédeket tartanak.

 

Milyen igaz és őszinte lenne a világ, ha a kormánynál ülők őszintén beszélnének arról is, ami nem sikerült, az ellenzék pedig a negatív kritikákon túl elismerné a kormánynak a nemzet javát szolgáló döntéseit. Az elmúlt 23 év azt mutatta, hogy párjaink képtelenek az őszinte és igaz beszédre, így még arra sem tartanak igényt, hogy ezzel bizalmi tőkéjük javuljon. Nem csoda, hogy bizalmi válságba süllyedt a hazai politikai „elit”.

 

Legyünk bátrak szakítani ezzel! Indítsuk el a közélet bizalmának újjászületését! Ha ez eddig a hagyományos pártpolitikával nem ment, akkor vegyük komolyan a pártok hűbéres hierarchiájával szakító olyan politikai kezdeményezéseket, mint amilyen mentén a Nemzedékek Műhelye is elindult. Ezen új elvek a Nemzedékek Műhelyének programjában megtalálhatók.

 

„Hajrá Magyarország!  Hajrá Magyarok!”