2013. február 12., kedd

„Munkaterület, a kordonon belül lenni tilos!”

Ehhez hasonló, kis táblás üzenet várja a hajléktalan személyeket a budapesti aluljárókban. Az értelmező kéziszótárban ez annyit tesz: „Ki vagy tiltva”. Elviekben elhelyezték őket melegedőkbe, de sikerült mindenkit? Jó helyen vannak?
A hajléktalan probléma mindig is probléma volt. Amióta világ a világ, a velük kapcsolatos gondoskodás, kérdések napirenden vannak. Mi legyen velük? Hogyan segítsünk nekik visszailleszkedni a társadalomba? És így tovább.
Persze hajléktalan és hajléktalan között is van különbség. Kategorizálható, hogy ki miért és mi módon vált „otthontalanná”. A lényeg, hogy valamiért az utcára kerültek és a társadalom peremére szorultak. Van, akinek sikerül, és sajnos van, akinek nem jön össze, hogy újra a társadalom igazi tagja legyen.
Most joggal kérdezheti valaki, hogy jobb volt az, amikor az aluljárókban éltek? Nem, egyértelműen nem, de a kitiltásnak is vannak más formái, nemcsak rejtett módjai. Igen, kellenek szankciók, előírások, de kellene végre valamilyen konszenzusra is jutni őket illetően. Elszomorító, hogy a hajléktalanság, mint jelenség jelen van. Nem csak nálunk, mindenhol. Borzalmas látni, hogy valakiből egyszer csak „nincstelen” személy válik. Hányszor botlik bele az ember olyan hajléktalanba, akiről egyszer csak kiderül: diplomás, családos férfi/nő volt, és ide jutott saját, vagy épp önhibáján kívül. Mert ez a helyzet. Van, aki csak ilyen helyzetbe került, nem kérte, nem akarta és nem is ő hozta létre, de sajnos akad olyan is, aki mindezt saját magának köszönheti. Nem szabad viszont kategorizálni, nem lehet az egyiket felemelni, a másikat ott hagyni. Ez így nem megy. Segíteni kell, de mi van, ha valaki nem hagyja, vagy akarná, de akadályokba ütközik. Kérdések, kérdések, kérdések….
Van egy szociális szféra, akik állami vagy éppen nem állami segítséggel arra hivatottak, hogy segítsék ezeket az embereket. Léteznek szociális és nem szociális szakemberek, akik azért dolgoznak, hogy a hajléktalanságot felszámolják. Részt vállaljanak a megelőzésben és a rehabilitációs eljárásokban. Jogok, eszközök, személyi és tárgyi feltételek állnak - vagy csak állnának rendelkezésre.
Mégis, a hajléktalanság mint problémakör jelen van és felszámolása, megoldása várat magára. Hol hibázik? Hol vannak a buktatók? Miért nem sikerül teljes mértékben vagy csak egy apró kis szeletben eredményeket elérni? Amennyiben az a cél, hogy a hajléktalanokat újra beillesszük a társadalomba és újra hasznos, teljes jogú polgárokká váljanak, akkor miért néz ki a legtöbb melegedő, szálló lepukkantnak (tisztelet a kivételnek)? Hogyan szokjanak a jóhoz és széphez, ha ezeken a helyeken sok esetben dohos, penészes, sivár helyiségek várják őket? Persze ez forráskérdés az intézményeknek, de akkor miért vonnak meg pénzeket az ellátórendszerektől?
A hajléktalanság van, létezik, és ha elrejtjük, akkor is lesz. Szükség van összefogásra! Kell a párbeszéd a társadalom és a hatalom között. Léteznie kell egy hídnak, ahol közös megoldások születnek e problémakör kezelésére. Lehet, nincs rá olyan mód, ami felszámolja és megoldja az összes gondot ezzel kapcsolatban. Ez már utópisztikus elképzelés lenne, de elengedhetetlen egy olyan döntéshozás, amely a kérdéskört kezeli, és nem pedig elrejti a világ elől, mert ami nincs előttem, az nem biztos, hogy nem létezik.