2013. február 12., kedd

ERISZ, ÉS AZ Ő ALMÁI

A görög mitológia szerint Thetisz istennő és Peleusz király lakodalmára egyedül Erisz, a viszály istennője nem kapott meghívást. Erisz nagyon megharagudott ezért, és egy a legszebbnek járó aranyalmát dobott a násznép közé. Ki is tört menten a veszekedés, a „viszály”. Három istennő is vetélkedett a legszebbnek járó címért. Pariszt, a trójai királyfit kérték fel, hogy döntse el a versenyt.          Az istennők vesztegetés/ígérgetés módszerét alkalmazták, melynek következtében, „jutalmul” elnyerhette a szépséges Heléne szerelmét. Emiatt tört ki azután a görög-trójai háború, amely kilenc év után Trója pusztulását hozta. A viszály istennője akkor (is) győzedelmeskedett.



Nézzük, mi változott azóta?! Görögországban, Hazánkban, vagy a nagyvilágban. Erisz folyamatosan gurítja közénk almáit. Mi pedig felvesszük azokat. Felveszik a politikusaink, felveszi a média és felveszi a legtöbb közember is. Tulajdonképpen ők azok, akik leginkább gurigáznak. Jön egy alma bal oldalról, azt felveszi a jobb oldal. Majd begurít egyet a másik oldal is és azt az almát is felveszi valaki. Ide-oda gurigázás folyik. Viszálykodás; látszat viszálykodás. Mert ez kell ahhoz, hogy ne essen szó a fontos dolgokról. Meg van a cirkusz. Kenyér egyre kevésbé!



Gurigázni könnyebb, mint a terhet felvenni, hordani. Megy a mutogatás jobbról balra, balról jobbra! Gurulnak az almák ide-oda.



Most gurult egy középre is!



Velünk játszanak!



Erisz almái csak újabb és újabb viszályt szítanak! Program kell, ami nem alma! Ne vegyük fel ezeket az almákat. Helyette más gyümölcsöt keressünk! Saját termelésűt, hosszantartót, általunk megműveltet/megtermeltet, gondozottat!