2013. február 12., kedd

Véletlenül?

A következő történet nem megtörtént események alapján íródott. Szereplője nem valóságos személy, csak az írói képzelet szülötte, a jelenkor eseményeivel való bármilyen azonosság csak a véletlen műve lehet. A történet hőse, hallgatva az idők szavára, amely teljesen véletlenül megegyezik jelen korunk kormánypártjának egyik jelmondatával –„életfogytig tartó tanulás”– nyugdíjas évei felé közeledve felvételizett és felvételt nyert hazája egyik jó nevű egyetemére. Hősünk, aki abban a korban, melynek jelmondata –„a krumplileves az legyen krumplileves”– volt, járt már felsőfokú intézménybe, ezért rendelkezett ilyen irányú ismeretekkel. Teljesen véletlen, hogy a jelenlegi kormánypárt tagjai is ebben az időben koptatták valamelyik egyetem padjait. Bár ez az időszak a sötét diktatúra korszakaként került be a történelembe, valami vak véletlen folytán az ebben a korban tanulók ingyen tanulhattak, az oktatási intézmény pedig kiállította számukra a diákigazolványt, amivel igénybe vehették a kedvezményes utazást. Hősünk immáron a demokrácia szabad és félelem nélküli életét élve, elkezdte tehát felsőfokú tanulmányait. Néha borús gondolatok jutottak eszébe, amire a történelemből tanultak adtak alapot. Eszébe jutott például Arisztotelész, aki 2400 évvel ezelőtt több mint 150 ókori társadalmat illetve poliszt vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy bizony a demokrácia negatív dolog, mert előbb-utóbb kinő benne egy demagóg. Ma már ez véletlenül sem fordulhat elő, kergette el baljós gondolatait. Tudomásul vette, hogy a demokráciában fizetni kell, plagizálni még a félévi dolgozatban sem lehet, és a felhasznált forrásokat pontosan meg kell jelölni.       

Tudomásul vette azt is, hogy a demokráciában bizony nem csak az egyetemeknek van joga diákigazolványt kiállítani. Véletlenül előfordulhat olyan helyzet is, hogy a kormányzópárt holdudvarához tartozó vállalkozás kapja meg ezek elkészítését, de a hirtelen nyakába szakadt váratlan lehetőség miatt a rengeteg diákigazolványt éjt nappallá téve sem tudja határidőre elkészíteni. Erre csak a diktatúra kegyeit élvező egyetemek voltak képesek. Hősünk ezért másfél éve a kéthavonta lejáró ideiglenes diákigazolvánnyal utazik, és roppant szerencsésnek érzi magát, mert vasúton tud utazni, és a MÁV a Volánnal ellentétben elfogadja azt. Az utazás alatt pedig még véletlenül sem jut eszébe olyan eretnek gondolat, hogy Arisztotelésznek bizony igaza volt.

Ha már a diktatúra megbukott, és úgy tűnik, a pártok uralta demokrácia sem képes egy "diákigazolvány ügyet” megoldani, nem lehet, hogy véletlenül egy új szerkezetre volna szükség? Teljesen véletlenül, nem lehetne ez egy plurális demokrácia, ahol már nem a pártok és holdudvarok önző érdekei döntenek, és szakmai döntések alapján talán hősünk is hozzájutna egy diákigazolványhoz? Végre nem is annyira véletlenül?