2013. február 12., kedd

Másként élni nem könnyű.

Másként élni nem könnyű. Nap mint nap azért küzdeni, hogy elfogadjanak, bebizonyítsd, hogy te is vagy ugyanolyan értékű tagja a társadalomnak, mint a többiek. Harcolni azért, hogy ne tekintsenek rád máshogy. Nehéz, iszonyatosan nehéz. Fogyatékosként élni a 21. században nem kifizetődő.
 
A fogyatékosságnak számos fajtája van, de a közös bennük, hogy megterhelik mind az egyént, mind a közvetlen környezetet. Persze ennek mértéke is rendkívül változó. Az, hogy az egyén mennyire tud megbirkózni ezzel egy életen keresztül, az is változó. Sok mindentől függ. A fogyatékosság fajtájától, súlyosságától, mértékétől… stb. Van, akin kívülről látszik, hogy más, és van, aki testen belül rendelkezik hiányosságokkal.
A fogyatékosság kezelése rendkívül széles tárházzal rendelkezik, melyben elengedhetetlen a közvetett és közvetlen környezet szerepe. A család, a civil és állami szektor részt vállal ennek kezelésében, megoldásában, vagyis részt kellene, hogy vállaljon.
Abban a családban, ahol jelen van valamilyen fogyatékkal élő személy, az élet nagyon megterhelő. A gyógyszerek, a kezelések, a rehabilitáció, az oktatás nagyon költségesek.  Nem beszélve arról, hogy vannak olyan esetek, amikor a családok teljesen elszigetelődnek a társadalom többi tagjától és magukra maradnak.
A családoknak segítség kell, nem csupán tárgyi, hanem anyagi is. Elengedhetetlen a gyógyszerek támogatása, a különböző gyógyászati segédeszközök biztosítása, az utazási kedvezmény és még sorolhatnám. Ezek igénybe vétele gyakran rendkívül nehéz, mert számos procedúrán kell bizonyítani, hogy valaki jogosult-e rá. Ez, kérem szépen, a bürokrácia. Papírok, papírok hátán. Ezt kell kitölteni, azt kell kitölteni, hogy igénybe tudjon valaki venni valamilyen támogatást. Persze ki kell szűrni a csalókat, de sok esetben olyan irreális helyzetbe hozzák az embert, hogy az elképesztő. Nem fejlődött ki, nem nőtt ki valamilyen szerv, testrész, bizonyítsd. Egyszer rendben van, de másodszor és harmadszor minek kell kitenni az embereket ilyen jellegű ellenőrzésnek? Szerencsés, aki nem éli ezt át.
Senki sem szeret más lenni, senki sem kérte, hogy ezt kapja az élettől, de ha már így alakult, akkor megpróbál így élni. Csakhogy ez nem olyan egyszerű. Hiába akar ugyanolyan életet, mint ami a többségi társadalom tagjainak adatott meg, valami vagy épp valaki mindig emlékezteti rá, hogy más.
Mondja meg valaki, hogy annak, aki fogyatékossággal él és egy egész életen át hurcolja annak előnyeit - hátrányait, miért kell szembesülnie azzal, hogy a társadalom megbélyegzi, a támogatásokat elveszik, vagy épp lecsökkentik, a munkahelyek pedig vagy felveszik, vagy sem.
Persze beszélhetünk esélyegyenlőségről, mert létezik, és vannak, akik harcolnak érte nap mint nap. Akadnak olyan emberek, akiknek célja, hogy a fogyatékos embereknek jogaik legyenek. Részesüljenek olyan javakból, amely ugyanúgy megilleti őket, mint bárki mást. Vannak olyan munkahelyek, akik tárt karokkal várják a megváltozott munkaképességű embereket, nem zsákmányolják ki őket és ugyanúgy bánnak velük, mint ép, egészséges társaikkal. Számos szervezet, illetve egyén vállal értük felelősséget, kötelezettséget, hogy segítse őket, családjaikat. Mégis számtalan falba ütköznek.
Miért van az, hogy a 21. században, a modern demokráciában harcolni kell az esélyegyenlőségért? Miért kell küzdeni azért, hogy a fogyatékos emberek ugyanolyan jogokat kapjanak, mint mások? Miért rejtik el a fogyatékos embereket, családokat és problémákat? Miért veszik el a támogatásokat, vagy épp csökkentik le azokat? Miért van az, hogy a társadalom többsége becsukja a szemét, és homokba dugja a fejét az ügy kapcsán? Miért kell olyan jogszabályokat hozni, ami nemhogy segíti, de gátolja a fogyatékosokat és azok családját? Miért kell azokat a szervezeteket ellehetetleníteni, akik segíteni akarnak? Hol vannak az esélyegyenlőség elősegítésére tett ígéretek és lépések? Miért nem kérdezik meg a döntéshozók azokat az embereket a megoldásról, akiknek ebben tapasztalata van, akik átélik ezeket nap, mint nap?

 „Szeretet csak egyenlőségben virágozhat, egyenlőség pedig csak úgy, ha másokat se tiltunk el attól, amit mi magunk - nyíltan vagy titokban - olyan szívesen művelünk.” /Rákos Sándor /