2013. február 12., kedd

Napszúrás ősszel?

Az ismert bibliai történet szerint Mózes ellen népe a szegényes életkörülmények miatt zúgolódott a pusztában. A próféta válasza nagyjából így adható vissza: inkább nélkülözés Isten oldalán, mint rabszolgaság. A Magyar Nemzet október 11-i számának első oldalán feltűnt egy ál-Mózes, aki az október 23-i békemenet szervezőjeként az alábbi jelszót fogalmazta meg: ”még mindig jobb szegénységben élni, mint adósrabszolgaságban”.
Mi ezzel a baj? Semmi! Lehet-e békemenetet szervezni? Lehet! Lehet-e jelszavakat megfogalmazni? Lehet! A probléma az üzenet tartalma és közvetítője közötti diszharmóniával van. A mi vastagkötegű Csizmadia Lászlónk az ál-Mózes. Hogy miért? – mert nagyon cinikus, az ő vagyoni helyzetében ugyanis nem lehet a szegénység felvállalásáról beszélni. Az évek óta nagyhangú vállalkozó az Orbán-kormány fizetett embere, aki milliárdokról dönt a civil világ főítészeként.
Csizmadia Úr! – kérem, ne hergelje a lakosságot! Jelezném, hogy már van egy réteg, aki átlát magukon, kirajzolódott már a jobbos-balos játékot játszó politikai-gazdasági elit összekacsintása. Ők azok, akik látszólagos ideológiai különbözőségük ellenére egységesen taszították szegénységbe és adósrabszolgaságba a lakosság egy jelentős részét.
De nem mindenki kapott politikai-napszúrást, és nem mindenki hergelhető. Kell a demokráciában egy olyan alternatíva, amely ezt kimondja, ha már az irányított média érzéketlennek mutatkozik a valóságra.