2013. február 12., kedd

Sárkányölő Szent György (részlet)

Történt egyszer időn innen, időn túl – Magyaroknak országában.
Valamikor régen, nagyon régen a földek bőven fordultak termőre, az eső ősszel esett, a hó télen, tavasszal langyos eső hullt - és nyáron?  Nyáron a lányok búzavirágból fontak koszorút. De történt egyszer, hogy az országba sárkány költözött, a szívekbe pedig a félelem… és télen nem esett a hó, ősszel kénes eső hullt, tavasszal viharos szelek fújtak és nyáron nem nyíltak virágok, és a lányok nem kötöttek koszorút.
-         Haj, haj, drága földjeink erős állataink! - mérgelődtek, morgolódtak a férfiak.
-         Haj, haj szép kertjeink, illatos virágaink! - sóhajtoztak az asszonyok.
De a sárkánynak semmi sem volt elég, a lányokat kérte, a szép hajadon lányokat. Így a király kidoboltatta:
-         Közhírré tétetik, hogy a király gazdag pénzjutalomban részesíti azokat, vagy azt a személyt, aki, akár élete árán is szembe száll a sárkánnyal. Mert ha nem álltok ki, nem harcoltok, a Sárkány elviszi hajadon lányaitokat. Valljatok színt, férfiak!

Íme, a férfiak!
(Hét különböző karakter, jellem. Mind magyarázatot keres és talál, hogy miért nem tud megküzdeni a sárkánnyal. Eközben sorra hullnak az ártatlan áldozatok.)

  1. Zajong és búsong a világ, csak a lélek szárnyal … Bátor, elhaló szellentés, harcos félmondatok, ha félek, hát bátrabban nézek. Ne szomorkodjatok!
  2. Minden rosszban van valami jó. A sárkányok leperzselik a földeket, de azok később még tökéletes házhelyek lehetnek. Az annyi, mint annyi, mint annyi…. Sárkányfű, kakukkfű, illatos gyom…. szépít, erősít és hamvasít…  „Ha lányától búcsút veszen, fehér leplet nálam vegyen!”
  3. Csak ne kiabálnának akkorát… Hát tehetek én róla, hogy ilyen a világ? Azt mondják, segítsek, de rajtam ki segít? Legjobb lesz csendben meghúzódni…
  4. Lehet, hogy tenni kéne valamit? Mondjuk összefogni, és egy nagy üstbe szurkot önteni, s akkor vége lehetne e sárkánynak… Lehet? Lehet? Lehet! Lehet?
  5. Hát egy frászt! Ha odaadják a lányokat, hát odaadják! Legalább nem lesz belőlük töppedt öregasszony!
  6. A tudomány jelenlegi állása szerint a sárkányok hamarosan kipusztulnak. Egy röpke fellendülés, virágzás, egy kis terror, terrorocska, és vége. Tanulmányom témájához kérdőív, félelemindex a sárkány szájától 15 centiméterre, avagy építészeti stílusirányzatok kialakulása sárkányságok idején. (Sóhaj, homloktörlés.) Iszonyú ez a felelősség!
  7. Barátaim! Akárki! Mindenki! A király harcba hív! Menjetek! Mi itt állunk egy emberként mögöttetek! Mert kié ez az ország, ha nem a tiétek? A zúgó patakok, a zakatoló gyárak, a lencséstálba a hús-belegondolás…. Barátaim! Akárki! Mindenki! A király harcba hív!
Menjetek! Menjetek! Menjetek! Menjetek!

És az országban nem volt ház, ahol ne gyászoltak volna, csak a királyi palota áll.

Részletek a Sárkányölő Szent György című vásári bábkomédiából
Dr. Józsa Éva DLA, egyetemi docens (1989)