2013. február 12., kedd

Az alábbiak néhány, általunk nagyra becsült gondolkodótól származó eszmefuttatást tartalmaznak.

A vezéremberről



Négyféle vezetőember lehet az ország élén: Prokrusztész, Napóleon, Samu bácsi és Szolón. Prokrusztész egy elgondolás híve, melybe nemzetét belekényszeríteni akarja, ha törik, ha szakad. Napóleon szenvedélyes játékos és akár nyer, akár veszít, mindenképpen tékozol. Samu bácsi úgy ül az uralkodói teremben, mint egy fűszeresboltban, dekákkal és garasokkal ravaszkodik. Szolón az isteni ihletre figyel, minden tette az örök mértékből ered és országa virul.



                                               (Weöres Sándor: A teljesség felé)   



Földi és égi hatalom



"Amit nekem adsz: mindenkinek adod", hirdeti a földi hatalom. "Amit mindenkinek adsz: nekem adod", hirdeti az égi hatalom.



                                               (Weöres Sándor: A teljesség felé)   



Fekete trilógia, III.



Korunk találmánya a kötelező lelkesedés, a hatóságilag intézményesített forradalom és az elnyomók lázadása az elnyomottak ellen. A mai uralmi rendszereket az jellemzi, hogy hazugságaikat nem is akarják feltétlenül elhitetni, csak feltétlenül elfogadtatni. Minden katonai fegyvernemnek azt kell énekelni magáról, hogy ő a legkülönb, anélkül hogy bárki elhinné; minden állampolgárnak azt kell vallani az államfőről, hogy bölcs, hős, jótevő, anélkül, hogy bárki elhinné; és így tovább. Immár egy hihető hazugság is elérhetetlen magaslat. Gödörben vagyunk, lejjebb a béka ülepénél.



                                                        (Weöres Sándor: A teljesség felé)   



„A messiási magatartás kisiklott és fals alakja ha valaki gondolatot talál, és elhatározza, hogy ennek nevében az emberiséget egyszerre megváltja, azonnal és az egészet, ha szóval nem megy parancsra, ha arra sem megy, börtönnel és kényszermunkával és géppisztollyal, mert a diktátor is messiás, csak a legalsó szinten. Ami a bodhiszattvában értelem, az a diktátorban eszelősség, ami a bodhiszattvában tudás és tisztaság, akarat és bizonyosság és erő, az a diktátorban mánia és zűrzavar, rögeszme és bőszültség és erőszak. Ami a bodhiszattvában szolgálat, az a diktátorban a hatalom.” 



                            (Hamvas Béla: Messianizmus és diktatúra in: Patmosz I.)