2013. február 16., szombat

Meneteljünk a jólétünkért!


Hírek, cikkek számolnak be arról, hogy az ország különböző pontjairól Éhségmenet indult fővárosunkba. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a növekvő szegénységre, az egyenlőtlenségre, társadalmi igazságtalanságra. „Kis emberek” próbálták felhívni a figyelmet a mai Magyarország kilátástalan helyzetére. Jelszavuk: egyenlőség, szolidaritás!
Eszembe jutott a jóléti állam, mint „szimbólum”. Több meghatározása is van ennek a fogalomnak, de én most a következő kifejezést használnám: ez nem más, mint a polgárok elemi jólétének biztosítására irányuló állami felelősségvállalás. Célja a szegénység felszámolása, az általános jólét és a teljes foglalkoztatás biztosítása és elérése, valamint az univerzális ellátás. Az Éhségmenet többek között ezekért harcol. Nem hatalmat, rendbontást akartak, egyszerűen csak fel akarták hívni a figyelmet azokra a dolgokra, amelyekkel ők nap mint nap szembesülnek. Ez pedig nem más, mint a munkanélküliség, a közmunkások méltatlanul alacsony bérezése, elszegényedett családok, hátrányos helyzetben lévő falvak, városok. Egy szóval ez a szegénység. Mindezért több, mint 200 km-t tettek meg. A demonstráció a figyelmet felkeltette, de hogy lesz-e eredmény vagy netán megoldás, azt nem lehet tudni.
Valami baj van az országgal. Nem akarjuk meghallani a segélykiáltást, valamiért jobb homokba dugni a fejünket. Hol van a jóléti állam eszmeisége? Hol van a demokrácia?  
Nem az első és nem is az utolsó megmozdulás ez. Harcolni akarnak az emberek azokért a jogokért, amik őket megilletik. Azt szeretnék, hogy mindenki egyenlő módon részesüljön a társadalmi javakból. Kik hallgatják meg őket?
Az elkeseredettség lett úrrá az embereken. Tüntetésektől, demonstrációktól, segélykiáltásoktól hangos most az ország. Egy dolgot szeretnének, hallgassák meg őket, működjenek együtt velük és dolgozzanak egy élhetőbb, jobb társadalomért. Ám úgy tűnik, süket fülekre találnak.
Vagy, ha valaki meg is hallgatja őket, nem a kezét nyújtja, hanem inkább felhasználja-kihasználja, sőt olykor provokálja a helyzetet, nem a problémára koncentrál, a hatalom birtoklói  inkább ezáltal mutatnak görbe tükröt egymásnak.
„Ne kritizálj másokat; ők pontosan azok, akik mi lennénk hasonló körülmények között.” – mondja bölcsen Abraham Lincoln.
Gondolkodjunk együtt! Mi a baj velünk? Miért nem tudunk összefogni egy jó célért, az életért?
John B. Rawlsnak volt egy elmélete az igazságos elosztásról. Szerinte egy társadalom akkor igazságos, ha a tagjai között biztosítva van a kölcsönös együttműködés. Ez pedig mindenki számára előnyös. Hozzájárulhat a társadalmi intézmények hatékony működéséhez úgy, hogy mindenki támogatására, közösségi életben való közreműködésére alapoz. Az igazságosság meg csak úgy valósulhat meg, ha mindenki egyenlően részesül a javakból, nem szenved hátrányt senki sem. Ha ezt átfordítanánk kis hazánkra, akkor lehet, hogy a dolgok máshogyan alakulnának.
Persze Rawls elmélete nem ilyen egyszerű, de el kéne azon gondolkodni, hogy miért nem tudjuk úgy elosztani a javakat, hogy ez egyes rétegeket ne érintsen hátrányosan, vagy egyszerűen csak miért nem tudunk együttműködni?
Az Éhségmenetnek, úgy tűnik, hosszú utat kell még bejárnia ahhoz, hogy a hatalom birtoklói ne ellenséget lássanak bennük, hanem olyan embereket, akik összefogtak azért, hogy a maguk egyszerű módján harcoljanak a demokráciáért, a jóléti állam eszméjéért.