2013. március 12., kedd

„Emberi szem nem láthat annál nagyszerűbb alkotást, mint a demokrácia. Engedjük uralkodni a szabadságot!” / Nelson Mandela/


Az elmúlt időszakban sokat gondolkoztam azon, hogy mi történhetett Magyarországon? Az embereken úrrá lett a nyugtalanság, tehetetlenség, félelem, düh és a kilátástalanság. A politika beköltözött a mindennapi életünkbe, otthonaikban, kommunikációnkba. Minden nap szembesülnünk kell valami új dologgal, amiről eddig nem tudtunk. Készen, tálcán tálalnak finomabbnál finomabb dolgokat. Meg akarnak etetni minket újdonságokkal, ami után nem marad más, csak a keserű szájíz.  

Ma még biztosnak vélünk dolgokat, másnap már az ígéret is tovaszáll. Nem kérdeznek, csak döntenek. Helyettünk, nélkülünk. Ez lenne a demokrácia?

Az emberek nap mint nap felszólalnak, megmutatják magukat, de úgy tűnik, mintha egy láthatatlan burok venné őket körül, kiáltásaik pedig feledésbe vesznek. Nem figyelnek rájuk, az igényeikre, a kéréseikre.

Mi történik? Hová tűnt a demokrácia? Merre tart kis hazánk? A szabadság, egyenlőség eszmeisége halványodik. A DEMOKRÁCIA és e két fogalom, valamint a népszuverenitás lényege, hogy minden választójoggal rendelkező személy részt vehet a közös ügyek döntésében. KÖZÖSEN, EGYÜTT!

Ma, a 21. században ez nem így működik. Nem előre megyünk a modernitás útján, hanem hátra. Napjainkban nem derogál meghallgatni a társadalom igényeit, kéréseit. Egy a fontos: a hatalom birtoklása minden áron. Szembeszegülni a köz akaratával, az elvárásokkal. Legyőzni a másikat, átgázolni mindenen és mindenkin. Lejáratni magunkat, hazánkat, értékeinket, eszméinket. Erről szól ma Magyarország!

Mi emberek, akik bíztunk és reméltünk, elfáradtunk! A demokráciát elvették tőlünk, egy maradt nekünk: a remény: Nap, mint nap várni valakire, vagy valamire, ami nem csupán elvesz tőlünk, hanem ad is. Várni arra, hogy meghallgassanak. Esélyt arra, hogy megmondjuk, mit akar a társadalom, mit akarnak az egyének, a családok, a civil közösségek.

 

Mi várunk, de meddig?