2013. április 21., vasárnap

Diplomások bajban


Vannak olyan fiatalok, akik már egészen korán tudják, mik akarnak lenni, ha felnőnek! Ennek érdekében megtesznek mindent. Jól tanulnak, szorgalmasak. Van, aki tovább megy egyetemre vagy épp főiskolára, de akad, aki e nélkül is megvalósítja álmait.

Aki egyetemre megy, tudatosan választ szakokat és bízik benne, hogy valahova felveszik. Miután sikerül a felvételi, éveket tanul, küzd azért, hogy azzá váljon, ami lenni szeretne. Eltelik pár év, kész a nyelvvizsga. Szakdolgozat verejtéktől ázik, de beadva. Államvizsga, ami tömkeleg kávé, energia ital és nulla alvás után sikerül is. Kézben a diploma, mindenki büszke a gyermekre! Ám a neheze még csak most jön. Keressünk munkát!

Az ember azt gondolná, hogy diplomával, nyelvvizsgával nagyon hamar sikerül munkát találni és el is kezdheti a karrierjét építeni. Sajnos azonban a tündérmesék nem mindig végződnek happy end-del.

A legtöbb fiatal nem tud elhelyezkedni a szakmájában. Több száz helyre elküldi önéletrajzát, behívják állásinterjúra ha épp mázlija van, de aztán a munkáltató még azt sem mondja legtöbbször, hogy-„Bocsi, nem kellesz”, -inkább a hallgatást választja, mert épp nem érdekli a másik sorsa.

A fiatal egy idő után már csalódott lesz és igen frusztrált. Több év tanulás, befektetett energia - és ő a 21. század egyik pályakezdő munkanélkülije. Egy idő után szomorúan feladja és szakmáján kívül is szerencsét próbál. Hátha felveszik valahova... Egy idő után diplomája már mit sem ér és az ambiciózus felnőttből semmi nem marad.

Rengeteg diplomás bízik, bízott abban, hogy az egyetem után jól menő munkahelye lesz, megbecsülik és fejlődik. Ehelyett sokan ezekből semmit sem tapasztalnak. A legtöbb helyre ismeretség nélkül nem tudsz bejutni, nem beszélve arról, hogy már lassan minden munkahely elvárja, hogy legyen minimum 5 év tapasztalatod, legyél ilyen vagy épp amolyan-ezzel a pályakezdők már ki is estek a sorból, mint „zöldfülűek”. Tapasztalatot, gyakorlatot nem tudnak szerezni, mert sehova sem kellenek.

Pedig a hírek arról szólnak, a munkanélküliség csökkent, a fiatal pályakezdők mind el tudtak helyezkedni. Nem akarják vagy egyszerűen nem is tudják észrevenni a hatalmon levők, mi folyik a munkaerőpiacon.

Az egyetemek, főiskolák terítékét ismeri mindenki. Van rengeteg szak, egyetem. BA /BSC, MSC képzés. A diákok nem győznek válogatni, éveket tanulni, hogy legyen belőlük valaki, mert ők ezt várják a diplomától és joggal várják! Ehelyett elvégez 3 év alapképzést, 2 év mesterit és ha el is helyezkedik két diplomával a kezében, pályakezdőként keres nettó 85.000 forintot.Na ebből építs önálló életet magadnak! Persze el kell kezdeni valahol, csak győzzük kivárni a folytatást!

Ahány diploma, annyiféle juttatás, feltétel, elvárás amihez igazodni kell. Vannak szakok, amelyek sikeresebbek és jobb jövőt garantálnak, de vannak, amelyek épp ennek ellenkezőjét. Hiába az álom vagy az odaadás, az elkötelezettség a szakma iránt, nem lehet megélni belőle.

Persze vannak pro és kontrák. Nem kell mindenkinek ezt gondolnia vagy elhinnie. Jó lenne olyan statisztikát készíteni, amely tartalmazná, hány diplomás pályakezdő tud elhelyezkedni a szakmájában, vagy épp hányan kényszerülnek arra, hogy máshol dolgozzanak, ha egyáltalán el tudnak helyezkedni.

Felháborodhatunk, miért mennek el a fiatalok külföldre, de inkább azon kellene gondolkodni, hogy vajon miért történik mindez. Miért van egyre kevesebb elhivatott pedagógus, ápoló, szociális szakember vagy épp orvos? Miért jobb repülőre szállni, mint itthon boldogulni? Ezen kellene elgondolkodni, amikor munkahelyteremtésről, versenyképes fizetésről, munkával rendelkező pályakezdő diplomásokról beszélünk! Ameddig meg vezetőink csak hamis szavakat ejtenek ki szájukon, sötét szemüveget hordanak, hogy ne lássák, mi folyik az országban, addig bizony nem fog változni semmi. Tetszik, vagy nem tetszik!