2013. október 7., hétfő

Meghívó


MEGHÍVÓ

a Nemzedékek Műhelye Párt (NeM Párt)

Sajtótájékoztatójára

Helyszín:

Promenád Café (Budapest, II. ker. Lövőház u. 2-6. Mamut 2 Földszint)

Időpont:

2013. október 11. 9.30

Információ:



A sajtótájékoztató témája:

A „Vezessük vissza politikusainkat a munka világába” – mentori program bemutatása

A NeM Párt - készülve a 2014-es választásokra - azon képviselőket, akik a választások idejére betöltik vagy betöltötték harmadik ciklusukat is a parlamentben, egy mentori programba kívánja bevonni. A program célja, hogy a valóságtól elszakadt, elefántcsont-toronyból irányító képviselőket visszasegítse a realitás és a munka világába.

Az elmúlt 23 év során a munka és közszféra világával kapcsolatban meghozott törvények egyre inkább azt bizonyítják, hogy a képviselők túlnyomó része nincsen tisztában a munkavállalók mentális és fizikai terhelhetőségével és életkörülményeivel. A program keretében mentorok segítségével egy 40 órás munkarendben újra-szocializáljuk képviselőinket. Ha ugyanis munka-alapú Magyarországról beszélünk, tarthatunk attól, hogy a túlzottan hosszú ideje valódi munkahelyzetekkel nem találkozó, a politika világába temetkezett képviselők nem érzik át döntéseik súlyát.

A jelenlegi magyar politikai elit kiválasztódása is olyan szisztéma alapján történik, amelynek köszönhetően leendő képviselőink nem találkoznak a munka és a közszféra valódi világával. A másik végleten álló multifunkcionális politikusainknak is nehéz elhinni, hogy egyszerre 5-6 szerepben is képesek helytállni (parlamenti képviselők, kórházigazgatók, polgármesterek, sportegyesületi elnökök, megyei közgyűlési tagok, önkormányzati képviselők, ügyvédi irodák és egyéb vállalkozások működtetői egy személyben).

A NeM politikai programja az alábbi módon módosítja a képviselői szerepvállalást:

Politikai szerepvállalás időkorlátai: Max. 3 ciklus erejéig, azaz 12 évig lehet valaki kormánytag (miniszter, állam- és helyettes államtitkár), országgyűlési képviselő, alkotmánybíró, köztársasági elnök – ez utóbbi státuszban 10 év a maximalizált időtartam).

Visszahívhatóság: Országgyűlési és önkormányzati képviselők, polgármesterek visszahívhatósága két szempont alapján történjen: választási programmal ellentétes cselekedet vagy döntés, meghatározott számú távollét az ülésekről (függetlenül attól, hogy előre bejelentett és igazolt-e vagy sem).

Személyi összeférhetetlenség: országgyűlési képviselő ne lehessen se kormánytag, se polgármester, se önkormányzati képviselő, mivel a demokratikus politikai berendezkedés a hatalom megosztásának elvén alapszik.

Az országgyűlési képviselői összeférhetetlenség foglalja magába az álláshalmozás teljes megszüntetését, tehát az országgyűlési képviselő kizárólag képviselői munkájáért kaphat anyagi juttatást.

Mentelmi jog intézményének felülvizsgálata a további visszaélések elkerülése érdekében.

A sajtótájékoztató keretében a mentori programot pártállástól függetlenül az érintett képviselőknek e-mailen eljuttatjuk.

A sajtótájékoztató résztvevői:

Dr. Varga Norbert (egyetemi oktató, a NeM elnöke)

Dr. Varga Szabolcs (egyetemi oktató, a NeM alelnöke)

Dr. Berki Imre (egyetemi oktató, a NeM titkára)

A mentori program koordinátorai:

László Zoltán (szakszervezeti tisztségviselő)

Nagy János (gazdálkodó)


Néhány mondatat a NeM-ről:

2012 januárjában egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók, volt polgári körösök és regionális szintű szakszervezeti vezetők készítettek egy alternatív megoldás-tervezetet Magyarország alkotmányos berendezkedését illetően, egy plurális demokrácia modellt. A program célja a politikai szféra túl-hatalmának korlátozása, a fékek és egyensúlyok rendszerének megvalósítása, és egy igazságosabb társadalmi tehervállalás megalkotása.

Ez a modell a jelenlegi politikai piac kínálati oldalán nem található meg, és nem mutatkozik fogadókészség a felvállalására. Különböző társadalmi szinteken és területeken folytattunk konzultációt a programról, ennek nyomán döntöttünk úgy, hogy a bíróságon bejegyeztetünk egy olyan pártot, amely de jure pártként, de facto antipártként aposztrofálja magát, és célja eljuttatni az emberekhez azt az üzenetet, hogy a demokráciának több fajtája is létezik, amelyek közül a jelenlegi struktúra csak az egyik, de nem a legjobb.

Üdvözlettel:


 A Nemzedékek Műhelye (NeM)