2014. március 27., csütörtök

A választást megelőző időszak a cirkuszhoz hasonlít leginkább. Minden párt igyekszik a legnagyobb, legkáprázatosabb trükkel elbűvölni a pódiumot, remélvén, hogy ők kapják a végén a legtöbb tapsot.


A kampány időszak izgalmakkal teli. Nap, mint nap rácsodálkozunk, hogy bárhol is vagyunk, utolér minket az összes politikai párt. Videók, plakátok, különféle felhívások, aláírásokat gyűjtők az aluljárókban vagy az utcákon. 

Egyik politikai párt sem csücsül nyugodtan. Mint a szorgos hangyák mozgolódnak és közösen szállítják a kis „morzsákat”. Ebben az időszakban intenzívebben keresi mindenki a másik gyenge pontját. Igyekeznek minél több mocskos dolgot napvilágra hozni. Gondoljunk a Zuschlag könyvre, Simon úr milliárdjaira… Persze felmerülhet jogosan a kérdés, hogy eddig ez miért nem derült ki? Miért pont most?

A párttagok, mint bűvészek a cilinderből húzzák ki sorra meglepetéseiket. Ezzel kívánják elcsábítani a nagyközönséget. Ám vigyázzunk, mert minden egyes mutatvány mögött egy jól felépített, előre megtervezett hamis trükk áll, amellyel alaposan becsaphatják a közönséget.

Az idei kampányidőszak bővelkedik mindenben. Ígéretek sokasága, az elmúlt évek felhánytorgatása. Összefogás ide, összefogás oda, rossz úton járunk. Mondom ezt azért is, mert rengeteg olyan politikai párt alakult, amely csupán azért regisztrált, hogy felvehesse a több millió forintos kampánypénzt, és isten tudja mire költötte el ellenőrzés, elszámolás hiányában. Nekik nem a kormányváltás a céljuk, ellenben lenyúlták az adófizetők pénzét.

Azt csak a hírekből tudjuk meg, hogy mivel jobb az egyik a másiknál, hiszen egyesek nem vállalják a nyilvános megmérettetést. Pedig akinek nincs miért félnie, miért ne vállalna be egy politikai szócsatát? Úgy tűnik a hitelességre, igazmondásra nincs semmilyen trükkjük.

Ám azt se felejtsük el, hogy a politikai versengés mögött elsősorban nem a társadalom jólétének elősegítése vagy a demokrácia fenntartása a cél, hanem a hatalom megtartása vagy épp elnyerése. Csak az számít, hogy győzzenek a másik ellen és orruk alá dörzsöljék mindezt.

A közönségnek nincs könnyű dolga, mert bár váltana, nincs kire. Hiányzik a bizalom, a hitelesség, a hit. Szemfényvesztés az egész! De egyet ne felejtsünk: a mi jövőnk a mi kezünkben van, ne adjuk el! Mondjuk NEM-et azokra a mutatványosokra, akik leszerepeltek! Mondjuk igen-t a szabadságra, a demokráciára!