2014. március 3., hétfő

A döntések időszaka


Április 6-án elérkezünk egy fontos állomáshoz. Négy évet kell alaposan mérlegelnünk és ez alapján meghozni egy olyan döntést, amely további 4 évig a sorsunkat fogja befolyásolni. Vajon a mi döntésünk érvényesül, vagy fejet hajtunk ismét a hatalomnak, mert erre „kényszerít” minket?

 

A választások közeledtével minden párt előrukkol valami szenzációval. Mindenki mélyen belenyúl a varázskalapjába és sorra húzza ki belőle az ígéreteket. Elhúzzák a mézes madzagot, alaposan összezavarnak minket. Közben egymást szidják, mérlegelnek, vádaskodnak, és persze szavazatokat vesznek szép számmal. Kampányidőszak!

Amit 4 év alatt nem sikerült megtenni a kormánynak, most behozza a lemaradást. Van itt minden: szociális szférában dolgozók bérének emelése (nevetséges összeggel), rezsicsökkentés, atomerőmű bővítés, oroszokkal barátkozás, EU-val szembemenés, családtámogatások rendszerének átgondolása. Minden, mi szem, szájnak ingere.

Az emberekkel elhitetik, hogy mindenbe van beleszólásuk, az ő érdekükben történik minden. Jobban élnek, hiszen nőtt a foglalkoztatottság aránya, csökkent az államadóság (pedig a hírek épp most számoltak be róla, hogy ilyen magas még sosem volt a hiány). Ám fogalmunk sincs, hogy mi folyik a háttérben.

Csak arról beszélnek, hogy milyen pozitív változások indultak el az országban, de arról már nem szól a fáma, hogy ez csak a felsőrétegnek jó. Az emberek többsége hónapról hónapra él. A fiatalok bizonytalanul tekintenek a jövő felé. Már senki nem bízik abban, hogy mire oda jut, lesz-e neki nyugdíja.

 A Fidesz saját játszóteret csinált magának, ahol a bábukat úgy mozgatják, ahogyan csak akarják. Nincsen demokrácia, nincsen szabadság, egyenlőség meg főleg nincsen.

Az emberek pénzéből építgetnek új stadionokat, miközben az egészségügyi ellátások színvonala egyenlő a nullával, a fogyatékkal élőktől elvettek számos támogatást, a Pető Intézet fennmaradásának érdekében jóformán semmit nem tettek. Elvették a magánnyugdíj-pénztárakban lévő összegeket, megfenyegetve az embereket, hogy ha nem mondanak le róla, akkor nincs nyugdíj. Így se úgy se lesz. A felvett pénzből ki tudja mit törlesztettek, vagy épp építettek. A pedagógusok kaptak béremelést, de milyen feltételekkel, milyen plusz feladatokkal! A szociális szféra továbbra is süllyedőben van. Ám, hogy elhallgattassák őket, kaptak bruttó pár ezer béremelést, amelynek majd a 70%-t adóban visszaveszik. Így marad a motiválatlanság, a „tűzoltó” jellegű munka. Az országot „eladták” az oroszoknak, pedig más alternatíva is lett volna a munkahelyek számának bővítésre. Ráadásul választási lehetőséget sem hagytak. Elég volt!

 

Itt az ideje, hogy NeM-et mondjuk!