2014. január 9., csütörtök

“Az emberélet útjának felén egy nagy, sötétlő erdőbe jutottam, mivel az igaz utat nem lelém”


“Az emberélet útjának felén egy nagy, sötétlő erdőbe jutottam, mivel az igaz utat nem lelém”

( Dante: Isteni színjáték)

 
Dante gondolatai jutnak eszembe, ha az elmúlt éveket nézem politikai szempontból.  Elevenítsük fel, miről is van szó a műben.  A költő egy sötét erdőben eltéved, és amikor igyekezne feljutni a napos magaslatra, különféle vadállatok támadják meg. A gyönyör és az irigység párduca, a gőg és az erőszak dühös oroszlánja, és a féktelen kapzsiság mindig éhes nőstényfarkasa veszi körbe őt. Ekkor feltűnik Vergilius, aki az értelem és az erkölcsi tisztaság hőse, és megpróbál bátorságot önteni Dantéba. A jó hír, hogy van olyan út, amely kijut az erdőből, a rossz azonban az, hogy ez a poklon keresztül vezet.

Magyarország hasonló helyzetben van, csak az a nagy probléma, hogy nincs olyan igaz ember, aki kijuttatná a sötét erdőből, mert a vadállatok nem engedik, és amennyire csak lehet, még mélyebbre viszik, hogy a fényt se lássa a sötétségen túl. Útközben persze elhintenek sok ígéretet, ajándékot, hogy ne fogjon senki gyanút. Akad, aki jól jár, de sajnos a többség tovább süllyed a kilátástalanság útvesztőjébe.

A 2014-es év nagyon fontos évnek ígérkezik, mert most újra van lehetőségünk dönteni, hogy ki lesz a mi Vergiliusunk. Be kell látnunk, hogy a sok ígéret és törvény mögött hamis szavak állnak. A mostani rezsim nem kivezet minket a sötétségből, hanem mélyebbre taszít. Azok persze jól járnak, akik mögéjük álltak vagy épp erre készülnek, de lássuk be, nem lett kolbászból a kerítés. A tervek, intézkedések is csak arra jók, hogy látszólag betömjék a lyukakat, de társadalmi igazságosságról szó sincs. Itt a vadállatok járnak csupán jól. A korrupció, a lopás, a hazugságok tárháza kifogyhatatlanná vált. Miközben azon dolgoznak, hogy elrejtsék a valóságot, megszűntetik a demokráciát, a szabadságot és tovább mélyítik a társadalmi egyenlőtlenséget. Nincs középosztály, megszűnt. Dönthetünk, hogy alulra vagy felülre megyünk.

2014-ben újra dönthetünk, hogy a sötét erdőben bolyongunk tovább, vagy végre megkeressük Vergiliust és harcolunk országunkért, a szabadságért, az egyenlőségért és a demokráciáért.

 

Fogjunk össze!