2013. július 17., szerda

Utópia?! Avagy, ki, mit hisz…


Több alkalommal beszéltünk, beszélünk személyesen emberekkel. Egyre több hír kering rólunk neten, sajtóban, médiában.

A reakciók, - miután elmondtuk a gondolatainkat, - legtöbbször hasonlóak. „Utópisztikus”, „lehetetlen”, „kivitelezhetetlen”, „sokan mondtak már ilyeneket”… és ehhez hasonló megjegyzésekkel, kommentekkel találkozunk.

Aztán amikor lehetőség adódik arra, hogy részletesen kifejtsük gondolatainkat, elkezdenek hinni az emberek! Nem bennünk; magukban.

Mert a lényeg, hogy nem pártokban, személyekben kell (elsősorban) hinni a politikai életben! Hanem az embereknek abban, hogy saját maguk tölthetik meg tartalommal mindennapjaikat és a politikai palettát is.

Nem kell elhinni a programunkat; lehet utópisztikusnak, lehetetlennek, kivitelezhetetlennek nevezni! Fel lehet adni a reményt, hogy van lehetőség tisztességesen létezni…,

 

„… és olyan érzésünk támad, hogy sakkfigurák vagyunk egy világméretű játszmában, nem törődhetünk bele, hogy ide-oda tologassanak bennünket a táblán. Könnyen cinikusakká válhatnánk. Arra a meggyőződésre juthatnánk, hogy nincs igazság, a pártatlanság csak fikció, a valóság nem létezik, minden megfigyelés mélységesen elfogult, minden elmélet politikai előítéletekre támaszkodik. Mindezek a kétségek félig-meddig indokoltak. Jobb, ha óvakodunk azoktól, akik azt magyarázzák nekünk, hogy megtalálták az igazságot, a helyes utat, a végső célt. Ám ha nem hisszük, hogy az igazság, a helyes irány és cél meglelhető, vagy legalábbis érdemes törekednünk feléje, akkor életünk nagyjából értelmét veszti.” (Alan Macfarlane)

Szóval lehet azt hinni, hogy csak a mostani politikai elit lehet az alternatíva. Lehet abban is hinni, hogy nem érdemes hinni senkiben és senkinek; és otthon lehet maradni a választáson.

De ezek ellenkezője is létezik! Ez is egyfajta választás! Hiszek és cselekszem. Vagy…?