2014. augusztus 17., vasárnap


„- Anya, nekem meddig kell dolgoznom?

- Kislányom, ameddig csak élsz. A munka nemesít.

- De anya, én mikor megyek nyugdíjba?

- Kislányom, jobban jársz, ha dolgozol, mert nem lesz, ki eltartson.

- De anya, nincs más megoldás?

- De van, szüljél sok gyereket!

- És ha én nem akarok, vagy csak egyet szeretnék?

- Akkor bizony éhen halsz!”

 

Nemrég újra nyilvánosságot kapott az a javaslat, miszerint a nyugdíjrendszer erőteljesen jutalmazná azokat, akik legalább három gyermeket nevelnek. Nemcsak jutalom, de büntetés is szerepel a tervezetfélében, amely szerint a gyermektelenek és az egy gyermeket vállalók kevesebbet kapnának, mint amennyire a mostani jogszabályok szerint jogosultak lennének. Az nem fog számítani, hogy ledolgozott valaki 40-50 évet, ha egy gyereke van, vagy épp egy sincs. Ilyen esetben nem lesz méltó a nyugdíjra sem. Eme gondolatmenet alapjaiban verné szét a részben ma még kereset - és befizetés - arányos társadalombiztosítási rendszert, ám emellett komoly etikai dilemmákat is felvetne.

Stabil és igazságos nyugdíjrendszerek híján az emberek régen is csak saját utódaikra számíthattak, de a mai világban, amikor a mélyszegénység óriási méreteket öltött, ahol az egyenlőtlenség csak burjánzik és más társadalmi normák élnek, arra „kötelezni” az embert, hogy azért szüljön gyereket, hogy legyen nyugdíja, vagy épp megcímkézni ezzel azokat, akik nem tudnak gyermeket vállalni, abszurdum. Minden pár életében fontos a család egysége, a gyermekvállalás, de nem abból az elgondolásból, hogy legyen nyugdíjuk.  Azok a nők vagy férfiak, akiknek meg nem lehet gyermeke, eláshatják magukat. Nem elég a szomorúság, a vágyakozás, de még meg is bélyegzik őket: „Ha nem tudsz szülni, akkor nyugdíjat se akarj.”

A modern társadalombiztosítás szétporlasztotta az egyéni kockázatokat, a fogamzásgátlás pedig eszközt adott a kezünkbe, hogy immár felelősen dönthessük el, akarunk-e gyermeket és azt is, hogy mikor. Bármilyen társadalmi berendezkedés és bármilyen társadalmi és állami támogatás ellenére azt a gyermeket – egyet, kettőt vagy ötöt – nekünk kell felnevelnünk, az anyagiakon túl képesnek kell lennünk a megfelelő odafigyelésre, türelemre, szeretetre. Van, aki egyet tud felelősséggel vállalni, van, aki négyet, és bizony van, aki olyan, hogy mindenkinek jobb, ha nem vállal egyet sem. És bizony tömegével adódnak olyanok is, akik bármire hajlandóak, hogy gyermekük szülessen – ez mégsem adatik meg nekik.

A mai világban egyszerűen irreális egy olyan nyugdíjrendszert létrehozni, ami gyerekszámhoz van kötve. Inkább azon kellene elgondolkodni, hogyan támogassunk minden családot, ahol nem csak több gyerek van, hanem fogyatékkal élő is. Nem elvenni kell még többet, nem kötelezni kell olyan dologra az embert, ami amúgy is természetes. Kötelezővé tenni a három-négy gyereket csak amiatt, hogy az illető ne haljon éhen idős korában – a mostani válságos helyzetben abszurd. Azok számára pedig, akik, bár szeretnének, mégsem tudnak gyermeket vállalni, talán megkönnyíteni kellene az örökbefogadási eljárást, nem pedig még jobban megnehezíteni számukra az életet.